Inför träning

Välkommen till ÖKK

Vi välkomnar alla barn och unga som fyllt 6 år att delta i vår verksamhet i skridskoskolan. All undervisning i skridskoskolan och fortsätteningrupper på Östermalms KK sker i form av gruppundervisning i svenskspråkiga grupper (om inte annat meddelas) i ishallar i Zinkensdamms IP (Zinken) och Östermalms IP.

För att kunna delta i skridskoskolan är förutsättningen att man klarar av att stå själv på skridskor samt att man orkar skridskoskolans hela träning.

Syftet för hela vår verksamhet (skridskoskolan) är först och främst att ha roligt och att lära sig grunderna för en allmän skridskoåkning. Man kan gå hur många terminer man vill och svårighetsgraden ökar kontinuerligt.

För fortsättningsgrupperna krävs att man tagit Märke 8. De åkare som kommer utanför klubben kontrolleras av tränaren. Detta är viktigt för oss för att alla kan ha kul tillsammans på isen och delta på en trygg träning, då märke 8 åkare får ta av sig hjälmen.

Utrustning

För att kunna delta i vår skridskoskola bör åkarna ha på sig egna skridskor samt egen hjälm till isen. Åkare som inte tagit märke 8 får inte kliva på isen utan hjälm. Åkarens namn skall stå tydligt och synligt framme på hjälmen.

Alla åkare skall ha på sig varma kläder och vantar (helst fingervantar) till träning. Kläderna skall vara rena och inte användas för utelek, då smutsiga ute-kläder gör att sand och annan smuts hamnar på isen och orsakar risk för åkarna.

Från och med märke 5 i skridskoskolan rekommenderar vi riktiga konståkningsskridskor som kan köpas från konståkningsaffärer som till exempel Teijas skateshop eller Skridsko Johan.

Åkare som tagit märke 8 och flyttas från skridskoskolan över till fortsättningsgrupperna skall ha riktiga konståkningsskridskor för att kunna delta på träningen.

Skridskorna bör ha ett stadigt skaft som ger stöd för vristen. Barnen kan få ont i fötterna om de står snett under ett helt träningspass. Det finns flera olika skridskomärken att välja emellan då man köper konståkningsskridskor. T.ex. Risport, Edea, Riedell, Graf, Wifa och Jackson. Skenan skall vara välslipad så att barnet kan ta riktiga skär. Torka skenan med trasa efter användning. Tänk på att använda skydd utanför isen. När inte skridskorna används skall dock inte skydden sitta på, då rostar skenorna. 

Åkarna skall även alltid ha uppsatt hår på isen. (Tofs, bulle, fläta, eller något liknande). Hår som inte är uppsatt orsakar en riskfaktor på isen. Lika så får träningsjackan inte ha en luva.

Gemensamma regler för en välfungerande verksamhet

  • Omklädningsrummen finns till för åkare som knyter på skridskorna/ och byter om själva. Om barnen i skridskoskolan behöver hjälp av föräldrarna/medföljare med att knyta görs detta utanför hallen eller på publikläktaren inne i hallen.
  • Föräldrar/medföljande får inte besöka/vistas i omklädningsrummet eller i båsen i ishallen. Föräldrar/medföljande får gärna se på träningen från publikläktaren.
  • Kom i tid, detta underlättar det både för barnen och för tränarna. (Omklädningsrummen stängs 5 minuter innan träningsstart och alla åkare skall ut från omklädningsrummen då, så att tränarna kommer i tid till isen.)
  • Gå inte på isen förrän ismaskinen har lämnat isen och ismaskinsluckan stängts.
  • Ingen mat och dryck (eller tuggummi) på isen, det finns risk att barnen sätter i halsen.
  • Inga telefoner, aktivitetsklockor eller annan elektronik skall finnas med på isen och får inte användas under lektionstid.
  • Se till att barnen har gått på toaletten innan ni kommer till hallen.

Regler för Skridskoskolan
Regler för fortsättningsgrupper (åkare med lägst märke 8)

Avgifter

Medlems- och träningsavgiften skall betalas till klubben i sammanband med anmälan. Vi är en ideell verksamhet och har inte resurser att jaga efter betalningar. Åkaren får inte kliva på isen innan medlems- och träningsavgiften betalats.

Medlemsavgiften 200 kr för  säsongen  1.7.2024-30.6.2025. Alla som tränar med oss måste vara medlemmar i Östermalms KK.

Om föräldrar vill stödja klubben kan de också betala medlemsavgiften 200 kr/person eller 1.000 kr/företag.

Försäkringen för konståkning hittar du här:

Idrottsförsäkring Svenska Konståkningsförbundet – Folksam

Det är en grundläggande försäkring och vi rekommenderar att barn och ungdomar i skridskoskolan också har en egen barnförsäkring.

Uppmanar föräldrarna att ni ska vara uppmärksamma på att eras eventuella barnförsäkring inte gör undantag för idrott.

Barnförsäkring – En trygg försäkring för ditt barn – Folksam

Träningsavgiften i skridskoskolan och fortsättningsgrupperna betalas varje termin av alla aktiva åkare, i den ingår is- och tränarkostnad i Zinkensdamms IP (Zinken) eller Östermalms IP. Säsongen delas in i en höst- och en vårtermin.

OBS!! Märk betalningen skridskoskolan och barnets namn. Barnen får inte börja på träningen om avgiften inte är betald. 

Vi tillämpar 1 veckas prövoperiod i början av terminen för små barn i skridskoskolan som kommer första gången, om ni skriftligt via e-post avanmäler barnet inom en vecka betalas träningsavgiften tillbaka.